Nie będzie programu in vitro w Zgierzu

Brakiem pieniędzy w budżecie miasta tłumaczy prezydent Staniszewski odmowę uruchomienia w Zgierzu samorządowego programu in vitro.

Wprowadzenia programu "In Vitro dla Zgierza" chcieli działacze zgierskiego SLD, kierując pod koniec czerwca stosowne pismo do władz miasta. Samorządowcy lewicy już wówczas zapewniali prezydenta Przemysława Staniszewskiego, że władze Łodzi są gotowe przekazać nieodpłatnie dokumenty niezbędne do uruchomienia takiego programu.

Niestety prezydent Staniszewski nie zdecydował się na udzielenie wsparcia parom borykającym się z problemem niepłodności. Jak czytamy w piśmie skierowanym do inicjatorów programu "w budżecie miasta nie posiadamy obecnie środków, które mogłyby zostać zabezpieczone na ewentualną możliwość, rozpoczęcia procedury przygotowania takiego programu miejskiego".

"Brak pieniędzy to tylko wymówka. Prezydent Staniszewski nie chce uruchomić samorządowego programu in vitro w naszym mieście, a tym samym nie chce wesprzeć par borykających się z problemem niepłodności. Bo skoro są pieniądze na wydawanie biuletynu, w którym prezydent chwali się swoimi sukcesami, skoro są pieniądze na budowę nowego pomnika w Zgierzu, to znaczy, że na samorządowy program in vitro pieniądze można było znaleźć" - skomentował odpowiedź prezydenta Zgierza Łukasz Kubiak, sekretarz SLD w powiecie zgierskim.

Pismo pokazuje też, że pomimo zapewnień prezydent Zgierza Przemysław Staniszewski nie do końca jest świadom, jak poważną sprawą jest niepłodność i potrzeba wsparcia dla par, które chcą mieć własne potomstwo. Jako przejaw swojej rzekomej troski o te pary podaje przykład uruchomienia programów profilaktycznych, w tym finansowanie poradni medycyny sportowej dla dzieci z klubów sportowych, czy uruchomienie programu rehabilitacji dla seniorów.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...