Prezydent Zgierza narusza Kodeks postępowania administracyjnego. SLD składa skargę.

Prezydent Zgierza Przemysław Staniszewski, mimo ustawowych terminów, przez dwa miesiące nie udzielił odpowiedzi na pismo, dotyczące wprowadzenia samorządowego programu in vitro w Zgierzu. Takie działanie to jawne naruszenie Kodeksu postępowania administracyjnego i lekceważenie mieszkańców, a na to nie zgadzają się działacze SLD, którzy skierowali do Rady Miasta Zgierza skargę na prezydenta miasta.

Pod koniec czerwca sekretarz SLD w powiecie zgierskim Łukasz Kubiak, wspólnie z inicjatorką łódzkiego programu in vitro, radną SLD Małgorzatą Moskwą-Wodnicką i przewodniczącą Forum Kobiet SLD Anną Chrostek, skierowali do prezydenta Zgierza pismo, w którym prosili o wprowadzenie samorządowego programu in vitro w Zgierzu. Wnioskodawcy zapewnili, że władze Łodzi są gotowe nieodpłatnie udostępnić niezbędne dokumenty. Mimo tych zapewnień i upływu ustawowego terminu na rozpatrzenie sprawy do wnioskodawców nie dotarła żadna odpowiedź.

"Zgodnie z Kodeksem postępowania administracyjnego pan prezydent miał miesiąc na udzielenie odpowiedzi, minęły dwa miesiące i nie otrzymaliśmy żadnej odpowiedzi" - stwierdził Łukasz Kubiak, sekretarz SLD w powiecie zgierskim.

"To jawne naruszenie przepisów i lekceważenie mieszkańców, w interesie których składaliśmy pismo. Nie jest to pierwszy przypadek arogancji ze strony władz miasta. Już wcześniej odrzucona została petycja SLD w sprawie wprowadzenia obywatelskiej inicjatywy uchwałodawczej, czy propozycja wprowadzenia bezpłatnych przejazdów komunikacją miejską w czasie Dni Zgierza" - dodał Łukasz Kubiak

Prezydent Zgierza przekonuje, że odpowiedź została udzielona, a jej przedłużenie wiąże się z faktem, że pismo zostało uznane za petycję. Niestety takiej wersji przeczą fakty.

Odpowiedź nie dotarła ani do biura SLD, gdzie nie stwierdzono nawet awizo, które potwierdzałoby, że nie zastano nikogo w biurze, ani na prywatny adres przewodniczącego Sojuszu w powiecie zgierskim. Nieprawdziwe wydaje się też tłumaczenie, że pismo zostało uznane za petycję, ponieważ zgodnie z ustawą o petycjach treść takiej petycji powinna zostać niezwłocznie zamieszczona na stronie internetowej Urzędu Miasta, co nie stało się przez ponad dwa miesiące.

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...