Konstytucje dla mieszkańców Zgierza w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości

Ponad 100 egzemplarzy Konstytucji RP, z podpisem prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, przygotowali działacze i sympatycy zgierskiego SLD dla mieszkańców Zgierza z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

"100 lat temu Polska wróciła na mapę Europy. Dziś gwarantem niepodległości naszego kraju jest członkostwo w Unii Europejskiej i NATO, dlatego trzeba dbać o naszą pozycję w tych organizacjach" - stwierdził Łukasz Kubiak, sekretarz SLD w powiecie zgierskim.

"Ale trzeba też pamiętać, że jednym z fundamentów niepodległej Polski jest demokracja i jej największe osiągnięcie - nowoczesna Konstytucja. Dlatego dziś, w 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości, przygotowaliśmy dla mieszkańców Zgierza ponad 100 egzemplarzy Konstytucji, która przypomina, że patriotyzm to nie tylko wywieszanie flagi z okazji świąt państwowych. To także udział w wyborach, konsultacjach społecznych czy głosowanie w budżecie obywatelskim" - dodał Łukasz Kubiak.

Rozdawana przez działaczy i sympatyków Sojuszu Lewicy Demokratycznej Konstytucja cieszyła się dużym powodzeniem, a mieszkańcy chętnie ją przyjmowali, podkreślając przy tym, że warto ją znać. W ramach akcji "Konstytucja fundamentem niepodległej Polski" działacze SLD przypomnieli o udziale lewicy, zarówno w odzyskaniu przez Polskę niepodległości, jak i w ustanowieniu obecnie obowiązującej Konstytucji.

Działacze zgierskiej lewicy przypomnieli również, że w tym roku obchodzimy jeszcze jedną ważną rocznicę. Równo 100 lat temu kobiety wywalczyły prawa wyborcze, jako jedne z pierwszych w Europie i na świecie.

Konstytucja na 100-lecie niepodległości PolskiKonstytucja na 100-lecie niepodległości PolskiKonstytucja na 100-lecie niepodległości PolskiKonstytucja na 100-lecie niepodległości Polski

W związku z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 o ochronie danych, wyrażam zgodę na gromadzenie, przetwarzanie oraz wykorzystywanie przez Sojusz Lewicy Demokratycznej przekazanych przeze mnie danych osobowych w celach informacyjnych i promocyjnych związanych z działalnością SLD, w celach administracyjnych na użytek newslettera, w szczególności wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera oraz informacji o przedsięwzięciach organizowanych lub współorganizowanych przez Sojusz Lewicy Demokratycznej, a także informacji o bieżących wydarzeniach politycznych. Czytaj dalej...