Włocławek. Drużyna Kukuckiego walczy dalej

Drużyna Kukuckiego to ponad 30 osób, kandydujących na radnych w czterech okręgach wyborczy Włocławka z listy KKW Lewica. Po 7 kwietnia już wiemy, że zdobyli 8 mandatów radnych miasta oraz wprowadzili do II tury swego kandydata na prezydenta Włocławka, właśnie Krzysztofa Kukuckiego.

Z programem „Lepszy Włocławek” przekonywali mieszkańców do głosowania na Lewicę.

Rada Miasta Włocławka liczy obecnie 23 osoby.

KKW Koalicja Obywatelska zdobyła 9 mandatów, KKW Lewica 8 mandatów (po 2 w każdym okręgu wyborczym), zbierając 9.229 głosów wyborców, tj. 26,72 %. Prawo i Sprawiedliwość uzyskało 6 mandatów.

Mandaty z listy KKW Lewica uzyskali:

• Piotr Kowal (1176 głosów)
  • Igor Griszczuk (1122)
  • Krzysztof Grządziel (1050)
  • Szymon Szewczyk (1019)
  • Joanna Hofman-Kupisz (838)
  • Wanda Muszalik (505)
  • Marlena Korpalska (461)
  • Elżbieta Rutkowska (408).

Troje z nich – Marlena Korpalska oraz dwaj byli koszykarze Igor Griszczuk i Szymon Szewczyk będą sprawować mandaty radnych po raz pierwszy.

Sukcesem włocławskiej lewicy jest także doprowadzenie do II tury wyborów prezydenta Włocławka, albowiem kandydujący z KKW Lewica Krzysztof Kukucki zdobył poparcie 14443 wyborców, co oznacza 41,40 %. Natomiast obecny prezydent Włocławka Marek Wojtkowski uzyskał 10423 głosy, czyli 29,88 %.

wloclawek2 tura drugaB   mlodzi celulozowa3a copy

Druga tura odbędzie się 21 kwietnia, ale już rozpoczęto akcję informacyjną o programie kandydata KKW Lewicy, skierowanym do włocławian.

On sam zwraca się do nich z przesłaniem: „– Znacie mnie i wiecie, że serce oddałem Włocławkowi. Moim priorytetem zawsze był rozwój naszej małej ojczyzny, co wdrażałem przez ostatnie lata. Jestem dumny z bycia włocławianinem i pragnę, aby każdy z Was dostrzegał w naszym mieście to, co piękne, i czuł to, co ja – dumę”.

Deklaruje otwarcie się na młodych mieszkańców, odbudowę najstarszych części miasta, zbudowanie takiego układu komunikacyjnego, który pozwoli na swobodne poruszanie się autem, rowerem, autobusem czy pieszo, a także opiekę nad seniorami, którzy są fundamentem włocławskiej społeczności. To są priorytety, które Krzysztof Kukucki chce razem z mieszkańcami realizować.

Włocławek potrzebuje zaangażowanego Prezydenta, prawdziwego gospodarza miasta, który rozumie potrzeby mieszkańców i dba o ich dobro. 21 kwietnia 2024 ma szansę być początkiem ery, która pozwoli na realizację tej wizji.

„– Niech to będzie dzień, w którym rozpocznie się Czas Gospodarza, dzięki któremu wspólnie będziemy pracować na rzecz „Lepszego Włocławka” – mówi, zachęcając do głosowania K. Kukucki.

„– Już teraz udowodniliśmy, że realizacja tej wizji jest możliwa. Co dla mnie ważne, stanowimy też przykład dla innych miast. Osiedle Celulozowa, mimo wielu przeciwności, stało się inspiracją dla samorządów z całej Polski. Zależy mi, żeby takich przykładów było więcej!”.

Obradujący 10 kwietnia br. Kujawsko-Pomorski Zarząd Wojewódzki Nowej Lewicy docenił i wyróżnił wynik wyborów samorządowych osiągnięty przez KKW Lewica we Włocławku. Ponadto udzielił pełnego wsparcia Krzysztofowi Kukuckiemu w walce wyborczej w II turze zmagań o prezydenturę Włocławka.

Dodajmy, że rzekomo konkurencyjny komitet wyborczy, utworzony we Włocławku pod kojarzącą się z lewicą nazwą – KWW Sympatyków Polskiej Lewicy nie odegrał roli w wyborach samorządowych, nie zdobywając ani jednego mandatu radnego, a jego kandydatka na prezydenta miasta zdobyła śladowe poparcie.

Opr. nim,10 kwietnia 2024 r.